AS CAMPOSEIRAS

 

   

  

 

 

 LIMÓN (Citrus limon)

 

 

Reino: Plantae

División: Magnoliophyta

Clase: Magnoliopsida

Subclase: Rosidae

Orden: Sapindales

Familia: Rutaceae

Subfamilia: Citroideae

Tribu: Citreae

Género: Citrus

Especie: C. × limon // (L.) Burm.f., Fl. Indica, 173, 1768, non Osbeck,Reise Ostindien, 250, 1765.

 

 

 

Orixe e historia:


É de orixe asiática. Descoñecido en Occidente durante a Antigüidade,o seu cultivo empeza a darse a partir da conquista árabe da Península Ibérica. De ahí extendeuse por todo o litoral mediterráneo.


Hoxe en día, China e EEUU con os maiores productores mundiais. En Europa o maior produtor é España, seguida de Italia.

Na India e México, o tipo de produción baséase no cultivo da lima.

 

 

 

 

Nomes comúns:

 

 

citro, limoe, limoi, limón, limón agrio, limón agrio (fruto), limón capuchino, limoncillo, limón de carne, limón de confitar, limón de San Francisco, limonero, limones de carne, limones de figuras, limones (fruto), limones preñados, limón (fruto), limón imperial, limón ordinario, limón real

 

 


 

 

 

Tipo de planta:

árbore ten unha copa aberta, con gran cantidade de ramallada. As ramas presentan espiñas curtas e grosas.A súa madeira ten unha cortiza lisa, ten dureza e presenta unha cor amarelenta.
As follas son elípticas, coriáceas, de cor verde e rematadas en punta.
As frores, denominadas "azahar" presentan pétalos brancos, cunha cor violácea na parte externa. posúen numerosos estambres.
Non gostan de zonas venteadas ou con fortes xiadas.

 

 

 

Variedades: 

- Común
- Catro estacións (Lunario)
- Berna
- Mesero
- Real.
- Verdelli (Italia)
- Eureka (California e Israel)
- Femminello
- Interdonato
- Monachello
 

 

 

Tipo de froito:


froito, é ácido e moi fragante.

 

 

 

 

 

Curiosidades:


- A súa madeira, polas súas cualidades, é moi apreciada en ebanistería.

O froito úsase en:

- repostería

- bebidas naturais

- a pela úsase para o adorno de certas bebidas

- hixiene (blanqueador de mans, desodorizar axilas, máscara para o pelo...)


- Debido a que poden aguantar moito tempo frescos, levábanse nos barcos para previr enfermidades coma o escorbuto. O Capitán Cook tiña o costume de proporcionar col fermentada e limóns a súa tripulación durante longas travesías polo Pacífico.

 

 

 

 

 

Propiedades:


Valor nutricional por cada 100 g (c. sinensis)

Calorías 29

Lípido 0,3 g

Ácido graso saturado 0 g

Ácido graso poliinsaturado 0,1 g

Ácido graso monoinsaturado 0 g

Colesterol 0 mg

Sodio 2 mg

Potasio 138 mg

Glúcido 9 g

Fibra alimentaria 2,8 g

Azúcar 2,5 g

Proteína 1,1 g

Vitamina A 22 IU

Vitamina C 53 mg

Calcio 26 mg

Hierro 0,6 mg

Vitamina D 0 IU

Vitamina B6 0,1 mg

Vitamina B sub 12 0 µg

Magnesio 8 mg

% CDR diaria para adultos. 

Fuente: raw en la base de datos de nutrientes de USDA.

 

Ten propiedades medicinais:

 

- Antioxidante.

- Mellora o aspecto da pel, pelo e uñas.

- Axuda á manter a saúde visual.

- O seu uso pode axudar a previr e tratar a hipertensión.

- Mellora a dixestión.

 

 

 

 

 
Enlaces:

http://es.wikipedia.org/wiki/Citrus_%C3%97_limon
http://www.botanical-online.com/limon.htm
http://articulos.infojardin.com/Frutales/fichas/limones-cultivo-limon.htm
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/

 

Sobre información nutricional:

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/ 

ascamposeiras@gmail.com